بهترین فرمت برای هارد اکسترنال چیست؟
هاردهای اکسترنال، فلش مموری و سایر رسانههای ذخیره اطلاعات قابل جابجایی، کار ما را برای نقل و انتقالات دادهها بسیار آسان کرده اند اما امروزه ما در دنیایی زندگی میکنیم که در آن ممکن است هر شخص چندین وسیله مختلف داشته باشد که امکان اتصال رسانههای اکسترنال به آنها وجود دارد. همچنین، رسانههای اکسترنال کاربردهای مختلف و فرمتهای متنوعی دارند. اما وقتی قرار است فرمت هارد را انتخاب کنید، چطور میتوانید تشخیص بدهید که چه فرمتی برای شما مناسب تر است؟ بهترین فرمت برای هارد اکسترنال چیست؟ با ما همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم.
فرمت دیسک چیست؟
فرمت دیسک یک موضوع نسبتاً ساده است. SSD، هارددیسک، فلش مموری، کارت SD یا هر رسانه دیگری که برای ذخیره اطلاعات از آن استفاده میکنید، فضای فیزیکی مشخصی دارد.
برای مثال، SSD شامل میکروچیپهایی است که سلولهای میکروسکوپی حافظه در آنها قرار میگیرند. هر سلول میتواند تعداد بیتهای مشخصی را در خود نگه دارد. یعنی صفر و یکهایی که کد باینری را تشکیل میدهند و میتوان آن را مثل اتاقی بزرگ در نظر گرفت که پر از قفسههای خالی کتاب است.
فرمت دیسک، روش سازماندهی است که از آن برای پر کردن این فضا با دیتا استفاده میکنیم. در یک کتابخانه برای تعیین ترتیب قرار گرفتن کتابها در قفسهها از سیستمی مثل ردهبندی دهدهی دیوئی استفاده میشود که باعث میشود بتوانیم کتابهای دلخواه را به آسانی پیدا کنیم. فرمت دیسک هم به همین صورت به کامپیوتر اعلام میکند که اطلاعات را چطور روی دیسک ذخیره کند.
برخی فرمتها نسبت به بقیه کارایی بیشتری دارند و برخی از آنها با هر سیستم عاملی سازگار نیستند.
آیا macOS امکان خواندن فرمتهای ویندوز را دارد؟
macOS میتواند دو فرمت مربوط به ویندوز را درک کند. اولین فرمت، FAT و دیگری exFAT است که در ادامه آنها را توضیح میدهیم.
فرمت اصلی دیسکها در ویندوز یعنی NTFS، در macOS پشتیبانی نمیشود (حداقل نه به صورت کامل). macOS میتواند دیسکهای NTFS را بخواند اما نمیتواند روی آنها بنویسد. بنابراین مثلاً میتوانید دادههای مورد نیازتان را از روی دیسک ویندوزی دوستتان بخوانید اما اگر از هر دو سیستم عامل macOS و ویندوز استفاده میکنید، نیاز به یک راهکار متفاوت دارید که این راهکار exFAT است.
میتوانید از اپلیکیشنهای شخص ثالث مختلفی هم استفاده کنید اما این روش چندان توصیه شده نیست. بخصوص در صورت استفاده از BootCamp در مک چون قطعاً تمایلی ندارید که به خاطر بوت شدن سیستم با یک سیستم عامل متفاوت دسترسی به رسانه اکسترنال خودتان را از دست بدهید.
آیا ویندوز امکان خواندن فرمتهای macOS را دارد؟
کامپیوترهای ویندوزی قادر به خواندن فرمتهای macOS نیستند. فایل سیستم مورد استفاده macOS با آنچه که ویندوز قادر به درک و کار با آن است، تفاوت دارد و برای خواندن و نوشتن بر روی این دیسکها نیاز به یک اپلیکیشن شخص ثالث دارد.
میتوانید برای انجام این کار از hfsexplorer کمک بگیرید که از جاوا استفاده میکند و فقط برای انتقال فایل مناسب است.
FAT32 – سازگارترین گزینه
FAT یا File Allocation Table (جدول تخصیص فایل) بیشترین سطح پشتیبانی را دارد و در واقع ادامهای برای فرمت اصلی سیستم عامل DOS است که از آن برای فلاپی دیسک و هارد استفاده میشد. FAT32 بیشتر برای افزایش سایز فایل که FAT قادر به پشتیبانی از آن است، طراحی شد. بزرگترین فایلی که میتوان روی فرمت FAT32 ذخیره کرد، 4 گیگابایت است.
این موضوع برای بیشتر فایلها مشکل آفرین نیست بخصوص اگر به جای هارد اکسترنال از یک درایو کوچک (فلش مموری) استفاده میکنید. اما امروزه خیلی از ویدیوها یا سایر فایلهای حجیم، بیشتر از 4 گیگابایت حجم دارند که باعث میشود این فرمت برای درایوهای بزرگتر که احتمالاً فایلهای حجیم تری روی آنها ذخیره میشود، مناسب نباشد.
اگر مطمئن هستید که هیچ فایلی بزرگتر از 4 گیگابایت ندارید و قرار است از هارد به همراه دستگاههایی همچون تلویزیونهای قدیمی استفاده کنید که از فرمت exFAT پشتیبانی نمیکنند، احتمالاً FAT32 گزینه مناسبی برای شما خواهد بود.
استفاده همزمان از اپل و ویندوز
exFAT منجر به حل مسئله محدودیت سایز FAT32 شد و توانست یک فرمت سبک و سریع باقی بماند که حتی با دستگاههای ساده که از رسانههایی مبتنی بر USB پشتیبانی میکنند هم قابل استفاده است.
هر چند exFAT به اندازه FAT32 پشتیبانی شده نیست اما با بسیاری از تلویزیونها، دوربینها و سایر دستگاههای مشابه سازگاری دارد. مهم تر اینکه، exFAT با ویندوز و مک کار میکند.
تنها مشکل exFAT برای هارد اکسترنال این است که این فرمت قابلیت journaling را ندارد یعنی امکان ثبت تغییرات فایلها را ندارد. یکی از پیامدهای این ویژگی این است که احتمال از بین رفتن دادهها در درایوهای exFAT در اثر قطع ناگهانی برق بیشتر است.
بنابراین حتماً باید مراقب باشید که برق درایو در هنگام خواندن یا نوشتن اطلاعات ناگهان قطع نشود.
NTFS – فقط برای کاربران ویندوز
NTFS یا New Technology File System فرمت پیش فرض فعلی ویندوز است که قوی ترین و ایمن ترین فایل سیستمی است که یک کاربر ویندوزی میتواند از آن استفاده کند. بنابراین این فرمت برای درایوهای سیستمی کامپیوترهای ویندوزی توصیه میشود.
NTFS مزایای زیادی دارد که باعث شده در خیلی از شرایط فرمت مناسب برای هاردهای اکسترنال باشد، از جمله:
- NTFS در برابر خرابیهای ناشی از قطع ناگهانی برق مقاوم است.
• امکانات امنیتی قوی از جمله مجوز دسترسی برای هر پوشه دارد.
• NFTS این امکان را فراهم کرده که چندین کاربر بتوانند از یک درایو مشترک استفاده کنند بدون اینکه به دادههای یکدیگر دسترسی داشته باشند.
• این سیستم قابلیت journaling را هم دارد که همه تغییرات صورت گرفته در فایلها را ذخیره میکند و یکی از دلایل مقاومت آن در برابر خرابی همین قابلیت است.
اگر قصد دارید از هارد اکسترنال فقط با سیستم عامل ویندوز استفاده کنید، NTFS گزینه خوبی است و احتمالاً در مجموع بهترین گزینه است اما اگر قرار است فراتر از محدوده ویندوز از آن استفاده کنید، توصیه میشود که از فرمت exFAT به جای آن استفاده کنید.
اگر هاردی با فرمت FAT دارید، باز هم میتوانید بدون از رفتن دادهها آن را تبدیل کنید.
بهترین فرمتها برای هارد اکسترنال در لینوکس
توزیعهای مختلف لینوکس از جمله لینوکس Ubuntu روزبروز محبوب تر میشوند اما در مجموع هنوز خیلی پرکاربرد نیستند. لینوکس فرمت اختصاصی EXT خودش را دارد و اگر قرار است از هارد اکسترنال خودتان فقط با یک کامپیوتر لینوکسی استفاده کنید، میتوانید همین فرمت را انتخاب کنید.
اما لینوکس از NTFS پشتیبانی میکند که برای کاربرانی که قرار است از هر دو سیستم عامل ویندوز و لینوکس استفاده کنند بسیار مناسب است. سیستم عامل مک فقط میتواند NTFS را بخواند. سازگارترین نسخه FAT32 است اما همانطور که اشاره شد، محدویت سایز فایل 4 گیگابایتی دارد.
متاسفانه هنوز لینوکس از exFAT پشتیبانی نمیکند اما قرار است با انتشار کرنل 5.4 این شرایط تغییر کند.
مناسب ترین فرمت برای فلش مموری و کارت SD
انتخاب بهترین فرمت برای هارد اکسترنال در مقایسه با سایر انواع رسانههای ذخیره اطلاعات، به ملاحظات و نکات متفاوتی بستگی دارد. کارت SD و فلش مموری هنوز هم بخش مهمی از زندگی دیجیتال ما را تشکیل میدهند و باید فرمت مناسب را برای آنها انتخاب کرد.
با توجه به ارزان تر شدن فلش مموریها و افزایش حجم آنها، امروزه کاربردهای هارد اکسترنال و فلش مموری همپوشانی زیادی پیدا کرده است در نتیجه ممکن است بخواهید فایلهای بزرگی مثل فایلهای ویدیویی HD را بر روی فلش مموری ذخیره کنید. در این صورت فرمت exFAT برای شما مناسب خواهد بود بخصوص اگر قرار است از این هارد با آیپد، آیفون و مک استفاده کنید.
اگر از هارد به همراه وسایل قدیمی تری استفاده میکنید که از exFAT پشتیبانی نمیکنند، FAT32 برای شما مناسب تر خواهد بود. البته اگر قرار است با سیستم لینوکس از آن استفاده کنید، در حال حاضر exFAT با این سیستم عامل کار نمیکند ولی قرار است به زودی این شرایط تغییر کند.
با کارت SD، گزینههای در اختیار شما کاملاً بستگی به فرمتهای قابل پشتیبانی توسط دستگاهی دارد که از آن استفاده میکنید. مثلاً اگر سیستم DSLR شما از exFAT پشتیبانی میکند، این فرمت میتواند گزینه خوبی باشد اما باز هم باید به توصیههای شرکت سازنده توجه کنید. در واقع بیشتر وسایل یک روتین خاص برای فرمت کارت SD دارند در نتیجه توصیه میکنیم که اجازه دهید خود دستگاه فرمت کارت را انتخاب کند.
نتیجه گیری
انتخاب فرمت مناسب برای هارد اکسترنال میتواند کار سختی باشد. ممکن است اشتباه در این انتخاب باعث بروز مشکلاتی شده و مجبور به پشتیبان گیری از اطلاعات و فرمت مجدد هارد شوید به این دلیل که فرمت انتخابی برای کاربرد مورد نظر شما مناسب نبوده است.
امیدواریم که اطلاعات ارائه شده در این مطلب به شما برای انتخاب بهترین و مناسب ترین فرمت کمک کنند تا پس از انتخاب با مشکلی روبرو نشوید.
بهترین فرمت برای هاردهای اکسترنال چیست؟
تا حالا برایتان پیش آمده که فضای هارد لپتاپ ویندوزی یا مکبوک پرو شما پر شود و سعی کنید با باز کردن لپتاپ، یک هارد اکسترنال جدید به آن اضافه کنید؟ احتمالا این سوال از سوی بسیاری از کاربران با “نه” پاسخ داده میشود. اما واقعیت این است که لپتاپهای جدید از درایوهای SSD بهره میبرند که فضای ذخیرهسازی محدودی را در دسترس کاربر قرار میدهد. این درایوها در عین حال نسبت به هاردهای اکسترنال یا هارد دیسک اینترنال قیمت بالاتری دارند.
در چنین شرایطی، استفاده از یک هارد اکسترنال برای ذخیرهسازی فایلهای چندرسانهای گزینه بهتری است. فضای ذخیرهسازی اساسدی یا هارد اکسترنال محدود لپتاپ بهتر است برای نصب اپلیکیشنها و بازیها آزاد باشد.
اگر کمی در خصوص هارد اکسترنال در اینترنت جستجو کرده باشید احتمالا با عبارتهای مانند NTFS، HFS+، FAT32 و یا exFAT روبهرو شدهاید. اما این واژهها دقیقا به چه مفهومی اشاره دارند؟
هارد اکسترنال موجود در بازار از فایل سیستمهای مختلفی برخوردارند. در این مطلب میتوانید با فرمت های هاردهای اکسترنال آشنا شوید.
بیشتر بخوانید : چگونه یک هارد اکسترنال مناسب انتخاب کنیم
فرمت NTFS هارد اکسترنال چیست؟
اگر از یک کامپیوتر ویندوزی استفاده میکند، هارد دیسکی که درون لپتاپ یا کامپیوتر دسکتاپ شما قرار دارد، احتمالا از فرمت NTFS بهره میبرد. NTFS در واقع برگرفته از سرواژگان « New Technology File System» بهمعنی فایل سیستم با فناوری جدید است. البته این استاندارد خیلی هم جدید نیست و برای نخستین بار در سال 1993 در دسترس قرار گرفت و طی سالها ارتقا پیدا کرد.
NTFS فایلها و پارتیشنهایی که حجم بسیار بالایی دارند را محدود میکند. اما نگران نباشید، این حجم آنقدر بالا هست که طی سالهای پیشِ رو نیازی به نگرانی در خصوص آن نباشد. این فرمت همچنین از ویژگیهای اضافی مانند مجوزهای امنیتی برای فایلها و پوشهها، لینکهای درونی هارد دیسک، تاریخچه تغییرات هارد دیسک یا یک پارتیشن و غیره بهره میبرد.
سازگای فرمت NTFS
اگرچه فایل سیستم NTFS بهصورت بومی (Native) با سیستم عامل ویندوز سازگاری دارد، اما با سایر سیستم عاملها سازگاری خوبی را ارائه نمیدهد.
بهصورت پیشفرض، سیستم عامل مک (Mac) فقط قابلیت خواندن فایلهای ذخیره شده در یک هارد فرمت شده با فایل سیستم NTFS را دارد. بنابراین، کاربر نمیتواند اطلاعات جدیدی را در هارد ذخیره کند.
طرفداران سیستم عامل لینوکس نیز فقط در برخی از نسخهها و توزیعهای لینوکس به قابلیت نوشتن (Write) بر روی یک هارد دیسک با فرمت NTFS دسترسی دارند.
کنسول پلیاستیشن 3 و پلیاستیشن 4 سونی به هیچ صورتی از فایل سیستم NTFS پشتیبانی نمیکنند. حتی کنسول بازی ایکسباکس 360 که توسط مایکروسافت تولید شده است نیز از این قابلیت بهره نمیبرد! البته مایکروسافت در کنسول نسل قبلی خود یعنی ایکسباکس وان، قابلیت پشتیبانی از فایل سیستم NTFS را اضافه کرد.
بهطور کلی، استفاده از این فایل سیستم فقط در کامپیوترهای ویندوزی توصیه میشود.
فرمت HFS+ چیست؟
همانطور که اشاره شد، کامپیوترهای مبتنی بر سیستم عامل مک بهطور پیشفرض، فقط قابلیت خواندن اطلاعات از روی یک هارد اکسترنال فرمت شده با فایل سیستم NTFS را دارند. اگر کاربر سیستم عامل Mac OS X هستید و قصد نوشتن اطلاعات جدید بر روی هارد دیسکتان را دارید، باید از یک درایور نرمافزاری ثالث کمک بگیرید.
اگر بهطور کامل در محیط مک کار میکنید و تمام دستگاههای شما در این اکوسیستم قرار دارند، بهتر است از فایل سیستم HFS+ استفاده کنید. این فایل سیستم برگرفته از سرواژگان «Hierarchical File System» بهمعنی فایل سیستم سلسله مراتبی است. این فرمت البته با دو نام Mac OS Extended و HFS Extended نیز شناخته میشود.
HFS+ یک نسخه بهبودیافته نسبت به HFS محسوب میشود که از فایلهایی با حجم بیشتر و استفاده از یونیکد (Unicode) برای نامگذاری فایلها پشتیبانی میکند. HFS+ همچنین دارای ویژگی اختیاری ثبت تغییرات ایجاد شده در هارد اکسترنال یا یک پارتیشن است تا قابلیت اطمینان ذخیرهسازی اطلاعات را افزایش دهد.
سازگاری فرمت HFS+
اگرچه هارد دیسکهای فرمت شده با فایل سیستم HFS+ بهخوبی با سیستم عامل مک و کامپیوترهای مبتنی بر آن سازگاری دارند، اما اوضاع برای سیستم عاملها و دستگاههای دیگر به این صورت نیست.
در واقع، این فایل سیستم بهصورت انحصاری توسط اپل ارائه شده است. اگر این هارد دیسک را به کامپیوتر یا لپتاپ ویندوزی خود وصل کنید، سیستم عامل حتی قادر به تشخیص آن نخواهد بود. بنابراین فکر اینکه چنین هارد دیسکی را به دستگاهی مانند کنسول بازی وصل کنید را از ذهنتان بیرون کنید!
اگر از کامپیوترهای مک استفاده میکنید و به پلتفرم ویندوز نیازی ندارید، استفاده از فایل سیستم HFS+ توصیه میشود.
فرمت APFS چیست؟
اگر از یک کامپیوتر یا لپتاپ اپل با سیستم عامل macOS High Sierra یا جدیدتر از آن استفاده می کند، میتوانید درایو SSD اکسترنال یا فلش مموری خود را با فایل سیستم APFS فرمت کنید.
این فایل سیستم دارای ویژگیهای سطح بالایی مانند رمزنگاری قدرتمند، اشتراکگذاری فضای ذخیرهسازی، پارتیشنبندی سریع و ویژگیهای پایه بهبود یافته است. توجه داشته باشید که فایل سیستم APFS فقط در نسخه High Sierra و یا بالاتر از سیستم عامل مک پشتیبانی میشود.
اگر قصد جابهجایی اطلاعات بین کامپیوترهای مک با نسخههای متفاوت MacOS را دارید احتمالا فایل سیستم HFS+ انتخاب بهتری خواهد بود.
فرمت FAT32 چیست؟
FAT برگرفته از سرواژگان «File Allocation Table» بهمعنی جدول تخصیص فایل است. کاربران قدیمی سیستم عامل ویندوز بهخوبی با این فایل سیستم آشنایی دارند.
FAT32 فایل سیستمی بود که در سیستم عامل ویندوز 95 استفاده میشد و در واقع، بهعنوان جایگزینی برای FAT16 مطرح شد. که بهطور مناسبی با سیستمهای قدیمی و جدید سازگاری دارد.
در فایل سیستم FAT32، یک فایل حداکثر باید 4 گیگابایت حجم داشته باشد که با توجه به حجم فایلهای چندرسانهای با کیفیت بالا (مانند فیلمهای Blu-Ray با حجم 20 تا 40 گیگابایت!)، کاملا محدودکننده بهنظر میرسد. فایل سیستم FAT32 معمولا برای جابهجایی فایلها بین سیستمهای قدیمی یا دستگاههای سازگار با آن مانند پلیاستیشن 3، ایکسباکس 360 و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
فرمت exFAT چیست؟
اگرچه نام این فایل سیستم بیشتر شبیه به یک داروی لاغری است که معمولا در تبلیغات تلویزیونی سروکلهشان پیدا میشود، اما در واقع فرزند خلف NTFS و FAT32 بهحساب میآید!
exFAT تمام ویژگیهای خوب FAT32 مانند سازگاری و سهولت استفاده را برمیدارد و معایب بزرگ آن مانند محدودیت حجم 4 گیگابایتی را نیز کنار میگذارد. از سوی دیگر، انعطافپذیری NTFS باعث شده تا قابلیت جابهجایی فایلهای بسیار حجیم و ایجاد پارتیشنهای با حجم بالا را داشته باشد. البته در فایل سیستم exFAT از ویژگیهای اضافی NTFS خبری نیست.
سازگاری فرمت exFAT
فایل سیستم exFAT برای کاربرانی که از هر دو سیستم عامل ویندوز و مک استفاده میکنند، گزینه خوبی محسوب میشود. جابهجایی فایلها بین این دو سیستم عامل دردسر کمی دارد و بدین ترتیب نیازی نیست هر بار هارد دیسک خود را برای سازگار شدن با یک سیستم، فرمت کنید.
فایل سیستم exFAT حتی از لینوکس هم پشتیبانی میکند که بدین منظور باید از نرمافزار مناسبی کمک بگیرید تا از حداکثر پتانسیل درایوهای فرمت شده با فایل سیستم exFAT بهره ببرید.
فایل سیستم exFAT تمام ویژگیهای مثبتی که FAT32 در زمینه سازگاری دارد را به ارث نبرده است. در واقع این درایوها با دستگاههای قدیمیتر مانند پلیاستیشن 3 یا ایکسباکس 360 سازگاری ندارند. اما کنسولهای بازی نسل قبلی یعنی پلیاستیشن 4 و ایکسباکس وان با این فایل سیستم هیچ مشکلی ندارند.
پس اگر کنسولهای قدیمی بازی ندارید، فرمت exFat میتواند بهترین فرمت برای هارد اکسترنال شما باشد.
نحوه فرمت مجدد هارد اکسترنال
اگرچه برای راحتی بیشتر میتوانید یک هارد دیسک با فایل سیستم کاملا سازگار با سیستم عامل موردنظرتان را بخرید، اما اکثر هارد دیسکهای اکسترنال موجود در بازار قابلیت فرمت مجدد یا Reformat را ارائه میدهند.
در صورتی که هارد دیسک بهصورت پیشفرض با فایل سیستم مورد نظر شما عرضه نشده است یا بهترین فرمت برای هارد اکسترنال شما نیست با این کار میتوانید فایل سیستم دلخواهتان را برای هارد دیسک تعیین کنید. در ادامه نحوه انجام این کار را بهصورت گامبهگام توضیح میدهیم.
نکته: فرمت مجدد هارد میتواند به از دست رفتن تمام اطلاعات ذخیره بر روی یک هارد دیسک منجر شود؛ بنابراین، پیش از انجام هر کاری، حتما از اطلاعات خود یک نسخه پشتیبان تهیه کنید.
نحوه فرمت کردن هارد اکسترنال در Mac
گام اول: مطمئن شوید که هارد دیسک به کامپیوتر متصل است و سیستم عامل آن را تشخیص داده است.
گام دوم: اگر بر روی هارد دیسکتان اطلاعاتی ذخیره شده است همین حالا آنها را در جای دیگر کپی کنید.
گام سوم: در Finder گزینه Go و سپس Utilities را انتخاب کنید. بدین ترتیب وارد پوشه /Applications/Utilities میشوید. بهجای این کار میتوانید در اسپاتلایت (Spotlight) عبارت Disk Utility را جستجو کرده و بر روی نتیجه ظاهر شده کلیک کنید.
گام چهارم: وارد Disk Utility شوید.
گام پنجم: بر روی آیکن مربوط به هارد دیسک اکسترنال خود در منوی کناری سمت چپ کلیک کنید.
گام ششم: بر روی تب Erase در قسمت بالایی پنجره، کلیک کنید.
گام هفتم: از منوی Volume Format، گزینه Mac OS Extended را انتخاب کنید.
گام هشتم: در کادر Name، یک نام جدید برای هارد اکسترنال خود برگزینید.
گام نهم: بر روی دکمه Erase کلیک کنید.
نحوه فرمت کردن هارد اکسترنال در ویندوز
گام اول: هارد اکسترنال خود را به کامپیوتر وصل کنید.
گام دوم: اگر اطلاعاتی در هارد دیسکتان دارید بهتر است آنها را در جای دیگری کپی کنید.
گام سوم: به محیط Windows Explorer وارد شوید و با کلیک بر روی بخش Computer در منوی کناری، هارد دیسک خود را پیدا کنید.
گام چهارم: بر روی درایو، راست کلیک و گزینه Format را انتخاب کنید.
گام پنجم: در بخش File System، فایل سیستمی که تمایل دارید را انتخاب کنید.
گام ششم: گزینه Quick Format را تیک بزنید.
گام هفتم: در کادر Volume Label، یک نام جدید برای هارد دیسک اکسترنال خود مشخص کنید.
گام هشتم: بر روی دکمه Start کلیک کنید تا درایو فرمت شود.
گام نهم: پس از اتمام فرمت، اگر قصد جدا کردن هارد از کامپیوتر را دارید حتما این کار را بهصورت Safely Remove انجام دهید.